Miksi teimme niin ikäviä asioita

miksiteimme

Dokumenttielokuva japanilaisesta zen-temppelistä, nuoresta munkista Genryosta ja kahdesta suomalaisesta taidekasvatuksen opiskelijasta, tutustumisesta yksinäisiin zen-harjoituksiin, yksitoikkoiseen elämään ja nälkäisiin haamuihin.
Elokuva tammikuusta.

Miksi teimme niin ikäviä asioita on dokumenttielokuva, joka on tehty yhteistyössä Satu Sipilän kanssa. Elokuva kertoo nuoren japanilaisen miehen, Genryon, valinnasta asua pienessä ja askeettisessa zen-buddhalaisessa luostarissa. Dokumenttielokuvaa varten matkustimme Satun kanssa tuohon luostariin kuvaamaan kahdeksi viikoksi vuoden ankarimpaan aikaan tammikuussa.

Dokumenttimme puhuu toisenlaisten elämänvalintojen ymmärtämisen puolesta, on suvaitsevaisuuden, elämän kunnioittamisen ja erilaisten kulttuurien arvostamisen asialla ja päästää ääneen ihmisen, jolta meillä olisi jotain opittavaa. Miten eri ajatteluperinteet ohjaavat käsityksiämme todellisuudesta, arvoista ja normeista? Monikulttuuristuvassa Suomessa tarvitaan entistä enemmän kulttuurista herkkyyttä ja erilaisiin elämänkatsomuksiin liittyvää laaja-alaisuutta – zen-buddhalaisuus on tästä yksi esimerkki. Genryon tarinan jakaminen on erilaisten kulttuuriperintöjen jakamista: Millaista on elää zen-buddhalaisen munkin elämää nykypäivänä ja miten Genryo päätyi tähän valintaan?

Elokuvan ensiesitys järjestettiin Mediakeskus Lumessa Helsingissä toukokuussa 2015.

Dokumenttielokuva on vapaassa levityksessä ja sen käyttöä suositellaan erityisesti opetuskäyttöön. Elokuvan kesto on noin 40 minuuttia, ja se on tekstitetty suomeksi. Linkki dokumenttielokuvaan löytyy tästä.